انتقال قدرت در خودرو از موتور به چرخ‌ها توسط سیستم‌های متعددی به صورت متوالی صورت می‌گیرد. بنابراین به‌ جز اهمیت بالای عملکرد صحیح هریک از این سیستم‌ها، برقراری ارتباط کامل و دقیق بین آن‌ها نیز اهمیت بالایی دارد. شفت یکی از اجزایی است که این ارتباط را برقرار می‌کند. بنابراین شفت خودرو را می‌توان بخشی از سیستم انتقال قدرت آن دانست که نیروی چرخشی موتور را به اجزای مختلف منتقل می‌کند.

شفت گیربکس چیست

به عضوی مکانیکی که به جهت انتقال نیروی گشتاور و چرخش تایر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در قسمت درایو به دلیل وجود فاصله یا نیاز به حرکت نسبی بین آن ها که به صورت مستقیم امکان آن وجود ندارد از شفت خودرو یا شفت کاردان استفاده می شود. این عضو مکانیکی متحرک بوده و در متحمل تنش های برشی و پیچشی می باشند که این تنش ها برابر با اختلاف بین گشتاور ورودی و بار می باشد.

وزن بالای این محصولات به خودی خود موجب کاهش عملکرد مثبت این محصولات شده ضمن آنکه استقامت بالای آن باید متحمل تنش های وارد بر آن شود. به همین ترتیب لازم است این محصولات را با وزن کم ولی با استحکام بسیار بالا تولید کنند. چرا که شفت در خودرو نیز برای آن که بتواند به خوبی بین اجزا تراز ایجاد کنند از اتصال چند قطعه به یکدیگر ساخته می شود و محصولی یکسره نیست. این اتصالات شامل اتصالات خرنده، اتصالات فک، مفصل منشور و در برخی موارد مفصل خمیده می شود. هدف اصلی درایو یا محور پایه انتقال گشتاور موتور از دیفرانسیل یا گیربکس به چرخ های خودرو است. علاوه بر این، هر گونه تغییر در زاویه یا طول ناشی از دستکاری یا انحراف باید جبران شود تا از هماهنگی عالی بین اتصالات شفت اطمینان حاصل شود.

شفت گیربکس چیست

انواع شفت خودرو

شفت گیربکس چیست ؟ در صنعت انواع متفاوتی از شفت وجود دارد که در موارد مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. در خودروها انواع مختلفی از شافت را شاهد هستیم که وظیفه آن ها برقراری ارتباط و انتقال قدرت اجزای مختلف برعهده دارند. برخی از این شفت‌ ها ممکن است با توجه به نوع خودرو،  آن و نوع محور محرکش و یا نوع سیستم انتقال قدرت تغییر کند اما تعدادی شفت در تمام خودروها به‌ صورت ثابت وجود دارند که به نوعی می‌توان آن‌ها را اجزای سیستم گیربکس خودرو دانست.

محور یا شفت خودرو های محرک عقب

جعبه دنده ها در هر نوع خودرویی که محور عقب باشد یا به واضح بگوییم چرخ های عقب آن محرک باشد دارای سه محور یا شفت می باشد.

شفت ورودی : محور یا شفت ورودی متصل کننده کلاچ به جعبه دنده است و گشتاوری تولیدی موتور را از طریق دنده تعبیه شده روی آن به شفت زیر منتقل می کند.
شفت زیر : محور یا شفت زیر نقش مقسم گشتاور را دارد که در حالت های مختلف جعبه دنده عمل خواهد کرد.
شفت خروج : محور یا شفت خروجی محل نصب دنده های محرک و مجموعه های یکسان کننده سنکرونیزه سرعت می باشد.

شفت گیربکس چیست

محور یا شفت خودرو های محرک جلو

این جعبه دنده با دیفرانسیل یک مجموعه را تشکیل خواهد داد و به همراه موتور به صورت عرضی نصب می شود. این گونه خودروها دارای دو شفت هستند:

شفت ورودی : که مستقیما مجموعه کلاچ را به جعبه دنده متصل کرده است. در نقش مقسم گشتاور تولیدی موتور در حالت های مختلف جعبه دنده عمل خواهد کرد.
شفت خروجی : محل نصب دنده متحرک و مجموعه یکسان کننده سرعت است. این قطعه دارای دنده ای برای ارتباط با دیفرانسیل است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *